Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Marts 2013


13 kulturregioner


I 13 områder af Danmark er der indgået aftaler med Kulturministeriet om kulturregioner. Søndag Aften bringer et overblik.

Kulturregion Fyn

Kulturregion Fyn består af de ti fynske kommuner, inklusive de mindre økommuner. Som sådan er kulturregionen nem at afgrænse.

Kulturregionen har tre særlige indsatsområder, film, børn og unge samt "kultur i bevægelse" (som snarere kunne kaldes den åbne kultur, idet temaet er at åbne for kulturoplevelserne). Især filmområdet kan have national betydning, idet dette bl.a. bygger på filmfonden FilmFyn og Odense Filmfestival.

Kulturregion Fyn har en samlet årlig ramme på 32 mio. kr., hvoraf 21 mio. kr. er statslige midler. Kulturregionen ledes af en politisk styregruppe med primært formændene for de 10 kommuners Kultur- og fritidsudvalg og en administrativ styregruppe med tilsvarende forvaltningschefer.

KulturMetropolØresund

KulturMetropolØresund består stort set af de kommuner, som har indgået i de forskellige tidligere former for samarbejder i hovedstadsområdet, fx Hovedstadsrådet, Kulturby 96 og HUR. Samarbejdet bygger således på velkendte mønstre og - konflikter. Dog er - lidt udenfor almindelige samarbejdsmønstre - også Stevns med i samarbejdet.

Som kulturregionens navn viser, så er fokus på den internationale positionering af hovedstadsområdet og på samarbejdet med den anden side af Øresund.

Kulturregionen har valgt 5 fokusområder: festivaller og events, institutioner på tværs, unge og kultur, det offentlige rum samt kreativ vækst.

Som for Kulturregion Fyn udgør ledelsen formændene for de 26 tilsluttede kommuners kulturudvalg, og for den administrative styregruppe de tilsvarende forvaltningschefer. En enkelt kommune varetager formandsskabet, men trods de mange kommuner, er der ikke en mindre ledelsesfunktion fx i form af et forretningsudvalg. Den årlige ramme er på godt 6 mio. kr., hvoraf knap 4 mio. kr. er statslig støtte.

Kulturring Østjylland

Det østjyske samarbejde, Kulturring Østjylland, består af seks kommuner i "ringen" rundt om Aarhus, som ikke er med i samarbejdet. Der bor 210.000 indbyggere i kulturregionens område.

Kulturregionen har fokus på musik-, kunst- og kulturskoler, museer, forsamlingshuse, naturen samt erhvervssamarbejde. Disse felter udmøntes i 9 konkrete projekter, fx projektet gentænk biblioteket eller projektet Vild med sang i naturen.

Også her udgør formændene for de deltagende kommuners kulturudvalg styregruppen og de tilsvarende forvaltningschefer den administrative ledelse. Der er ikke nogen formand. Kulturregionens årlige ramme er 1,2 mio. kr., hvoraf statens medfinansiering udgør halvdelen.

Kulturregion Midt- og Vestjylland

Kulturregion Midt og Vestjylland består af 6 kommuner, deriblandt Herning og Holstebro.

Kulturregionen har tre fokusområder, talentudvikling, "Kunst og kultur formidles, opleves og udøves" samt internationale netværk. Kulturregionen har to nationale opdrag, Videnscenter for Unge Stemmer samt luftarkæologi. Blandt de konkrete projekter finder man Dansk Talentakademi (MGK-model overført til andre kunstneriske områder) og Kunst i bevægelse, som involverer 18 landsbyer og bykvarterer i regionen.

Kulturregionens styrelse består af de 6 kulturudvalgsformænd, hvoraf den ene er formand for kulturregionen. Der er en tilsvarende administrativ styregruppe. Den årlige økonomiske ramme er ca. 46 mio. kr., hvoraf kulturministeriet bidrager med 15 mio. kr.

Kulturregion Midt- og Vestsjælland

Kulturregion Midt- og Vestsjælland omfatter det meste af Sjælland udenfor hovedstadsområdet, fra Odsherred til Sorø og Slagelse, i alt 8 kommuner. Samarbejdet har reelt eksisteret siden de første regionale kulturforsøg i 1996.

Kulturregionen har fokus på talentudvikling, børne- og ungekultur, identitet og kulturarv samt international kunst- og kulturudveksling. Blandt de konkrete projekter er et kulturhistorisk formidlingsprojekt "Da Danmark blev til - fra Vikingekonger til Valdemarer" (ja, Roskilde og Lejre er med), en dansefestival for børn samt Kunstrejsen, et formidlingsprojekt for skolebørn på skoler, museer og hos kunstnere.

Den økonomiske ramme udgør omkring 10 mio. kr. årligt, hvoraf Kulturministeriet bidrager med 6 mio. kr. Styringen varetages af en såkaldt Kulturgruppe bestående af 16 medlemmer fra de 8 kommuner (2 fra hver kommune). Der er tilknyttet en administrativ følgegruppe bestående af forvaltningschefer.

KulturKANten (Kulturregion Nordjylland)

KulturKANten er et samarbejde mellem de 11 kommuner i Region Nordjylland og selve Region Nordjylland.

Kulturaftalen har fokus på børn og unge, talentudvikling, kulturarv samt kultur- og oplevelsesøkonomi. Blandt projekterne er C-money (en virtuel kulturkonto for unge på nettet), talentudvikling indenfor rytmisk musik, "Nordatlantisk inspiration" (et initiativ til at binde den nordjyske og den nordatlantiske kunst tættere).

Kulturregion Nordjylland har en politisk styregruppe bestående af 14 medlemmer (1 fra hver kommune, dog 2 fra Aalborg kommune og 2 fra Region Nordjylland, mestendels kulturudvalgsformænd). Der er en tilsvarende administrativ styregruppe med samme fordeling. Den økonomiske ramme udgør årligt ca. 10 mio. kr., hvoraf Kulturministeriet bidrager med knapt 4 mio. kr.

Kulturregion Storstrøm

Kulturregion Storstrøm omfatter stort set det tidligere Storstrøms Amt, altså både kommuner syd for Storstrømmen og de sydligste sjællandske kommuner.

Kulturregionen har netop indgået en ny aftale med Kulturministeriet for 2013 og 2014. Den indeholder 3 fokusområder, kulturel infrastruktur, kunst og kultur til at fremme sundhed og udvikling samt interkulturel mangfoldighed. Det fremgår hverken af aftalen eller projektbeskrivelser, hvorledes man vil anvende kunst og kultur til at fremme sundhed - medmindre man antager, at udbredelse af kunst i sig selv er sundhedsfremmende.

Den samlede årlige ramme er 3,5 mio. kr., hvoraf Staten bidrager med 2,5 mio. kr. Kulturregionen ledes af en styregruppe bestående af de 6 kommuners kulturudvalgsformænd, hvoraf en udpeges til formand. Som i andre kulturregioner er der en tilsvarende administrativ styregruppe. En vigtig organisatorisk brik er netværket Storstrømmen, som består af kommunerne i kulturregionen samt kulturelle aktører, både indenfor og udenfor kulturregionen.

Kulturregion Sønderjylland

Kulturregion Sønderjylland omfatter 4 sønderjyske kommuner, Haderslev, Sønderborg, Tønder samt Aabenraa.

Den nu udløbne kulturaftale havde fokus på formidling, kulturelle fyrtårne, børn og unge samt talentudvikling. En ny aftale forventes indgået foråret 2013.

Den samlede økonomiske ramme var i 2012 3 mio. kr., hvoraf halvdelen var statsligt bidrag. Kulturregion Sønderjylland ledes af en fælles politisk styregruppe bestående af kulturudvalgsformænd og fagchefer fra de fire kommuner. Herudover er der en koordineringsgruppe, ligeledes med to repræsentanter fra hver kommune. Kulturregionen har ikke nogen hjemmeside.

Kulturregion Trekantområdet

Kulturregion Trekantområdet omfatter 6 kommuner: Vejle, Fredericia, Kolding, Billund, Vejen og Middelfart. Middelfart deltager både i det fynske samarbejde og i trekantsamarbejdet. Kulturregion Trekantområdet er den eneste kulturregion, som er integreret i et større regionalt samarbejde, som omfatter de 6 kommuner, og har fælles aktiviteter med erhverv- og uddannelse, transport samt klima og planlægning. Samarbejdet er formaliseret som Foreningen Trekantområdet, hvis bestyrelse består af de 6 borgmestre.

I Trekantområdet er fokus på flere kulturforbrugere på tværs af området, Design Now og ungt talent. Man har ambitioner om at skabe en bevidsthed blandt befolkningen, som kaldes "trekanitter". Man gennemfører et dybere institutionelt samarbejde, fx i form af Trekantområdets Teaterfællesskab bestående af tre teatre i området, og med at tre rytmiske spillesteder i fællesskab er udnævnt til regionalt spillested.

Budgetrammen er ca. 4 mio. kr. årligt, hvoraf godt halvdelen er statsfinansieret. For kulturregionens vedkommende er der nedsat en styregruppe bestående af de 6 kulturudvalgsformænd, hvoraf en er formand for styregruppen og en administrativ styregruppe bestående af de 6 kulturchefer samt en repræsentant fra Foreningen Trekantsområdets sekretariat. Foreningens sekretariat er også sekretariat for selve aftalen, til forskel fra øvrige kulturaftaler, hvor det administrative arbejde ligger i hænderne på en enkelt kommune.

Kulturregion Vadehavet

Kulturregion Vadehavet omfatter 4 kommuner, hvoraf Esbjerg og Tønder er toneangivende. Tønder er samtidig med i Kulturregion Sønderjylland.

Kulturregionens temaer er læring, sundhed og natur. Læring handler om at gøre kunsten tilgængelig for alle borgere, især med fokus på børn og unge. Sundhed handler om, at kulturen skal møde mennesker i vanskelige livssituationer, bl.a. byggende på tidligere projekter med samarbejde med hospitaler. Natur handler om at bruge vadehavsområdets rige natur til kunstneriske oplevelser.

Budgetrammen for Kulturregion Vadehavet er i gennemsnit ca. 2 mio. kr. årligt, hvoraf den statslige andel er ca. 0,5 mio. kr. Samarbejdet ledes af en styregruppe bestående af kulturformænd og -direktører fra de fire medvirkende kommuner samt tilforordnet en politiker og en embedsmand fra Region Syddanmark. Herudover er der en administrativ koordineringsgruppe bestående af kulturcheferne fra de fire kommuner.

Østjysk vækstbånd

Kulturregion Østjysk vækstbånd består af de fire større kommuner Horsens, Randers, Silkeborg og Viborg. "Bånd" udtrykker ganske fint geografien, idet kommunerne grænser til hinanden i en halvcirkel rundt om Aarhus og de mindre kommuner rundt om Aarhus.

Fokus er kulturel byudvikling, ungekultur samt kulturarv. Byudvikling handler om at skabe mere liv i de fire hovedbyers bymidte, som er forholdsvis affolket udenfor dagtid. Ungekultur består af initiativer i hver af de fire kommuner for at få unge til at medvirke i projekter sammen med professionelle kunstnere. Kulturarv består bl.a. i et projekt om synliggørelse af steder med gode kulturarvshistorier.

Den årlige budgetramme er 3,7 mio. kr., hvoraf kulturministeriet finansierer halvdelen. Samarbejdet ledes af en styregruppe bestående af de fire kommuners kulturudvalgsformænd og næstformænd. De fire kulturchefer indgår i den administrative styregruppe.

Kulturregion Aarhus

Kulturregion Aarhus er den eneste kulturregion, som kun omfatter en enkelt kommune.

Den hidtidige aftale udløb ved udgangen af december 2012. Der forventes indgået en tillægsaftale for 2013 og derefter en ny aftale for 2014-2017. Aarhus er udpeget til europæisk kulturhovedstad i 2017.

Fokus i den nu udløbne aftale var kunstnerisk kvalitet, mangfoldighed, produktionsmiljøer samt markant kulturel profil. Desuden havde Aarhus et nationalt opdrag vedrørende digital kunst.

At en enkelt kommune indgår en kulturaftale med staten har den fordel, at kommunen får friere dispositionsret over de midler, som staten lægger i institutioner i området. På den anden side giver man også adgang til, at staten kan blande sig i kommunens prioriteringer. Vurderingen i Aarhus har naturligvis været, at der var flere fordele end ulemper ved at invitere kulturministeriet ind.

Det årlige budget er på 130 mio.kr., hvoraf staten har finansieret halvdelen. Der er ikke etableret en særskilt organisation til Kulturregion Aarhus. Der styres således efter den almindelige kommunale struktur.

Læs også:
Alle disse kulturregioner
Hvad skal vi med kulturregionerne?

Søndag Aften 03/2013       Del

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2012






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997-2013 Søndag Aften.. All rights reserved.